Transport PUPZ  3

Jak realizowany jest transport chłodniczy w Skelv?

Czym jest transport chłodniczy?

Transport chłodniczy jest rodzajem transportu, w którym towary przewożone są w odpowiednio niskiej temperaturze. Dotyczy to głównie produktów spożywczych takich jak:
mięso, owoce, mrożonki, nabiał, kwiaty warzywa czy produkty garmażeryjne.

Transport chłodniczy służy również do przewożenia leków, produktów branży chemicznej, farmaceutycznej, a także odpadów, towarów niebezpiecznych ADR czy produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego KAT.3

Gdzie wykorzystywany jest transport chłodniczy?

Wiele towarów już od momentu wyprodukowania aż do momentu, gdy dotrą na półki sklepowe lub w ręce klienta, muszą być przechowywane w możliwie niezmiennej i określonej temperaturze.
Transport chłodniczy realizowany jest za pomocą specjalnego rodzaju naczep zwanych potocznie chłodnia. Naczepy chłodnie zdecydowanie najważniejszą rolę odgrywają w transporcie żywności, a szczególnie produktów świeżych. Międzynarodowa umowa ATP określa maksymalne temperatury dla danych rodzajów produktów spożywczych.

Jakie produkty przewozi się w kontrolowanej temperaturze?

Najczęściej przewożonym towarem warunkach chłodniczych naczepami typu chłodnia jest żywność a dokładniej szybko psujące się artykuły żywnościowe. Produkty te muszą zostać dostarczone w możliwie najkrótszym czasie np. do 48 h. lub muszą być odpowiednio schłodzone, zamrożone lub podgrzane. W przypadku przewozów międzynarodowych podstawowym aktem prawnym regulującym przewozy żywnościowe jest Konwencja ATP.

Do towarów wymagających transportu chłodniczego zaliczamy:

  • Żywność pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego (mięso, ryby, owoce morza)
  • Produkty cukiernicze;
  • Półprodukty farmaceutyczne;
  • Wyroby i półprodukty mięsne;
  • Środki rolnicze;
  • Rośliny i grzyby;
  • Kosmetyki;
  • Ładunki niebezpieczne;
  • Kwiaty cięte;
  • Leki;
  • Lody
  • Napoje,
    a także:
  • Produkty Uboczne Pochodzenia Zwierzęcego KAT.3
  • Odpady

Was ist Kühltransport?

Kühltransport ist eine Transportart, bei der Waren bei einer ausreichend niedrigen Temperatur transportiert werden. Dies gilt vor allem für Lebensmittel wie:
Fleisch, Obst, Tiefkühlkost, Milchprodukte, Blumen, Gemüse oder Feinkostprodukte.

Kühltransporte werden auch zum Transport von Medikamenten, chemischen und pharmazeutischen Produkten sowie von Abfällen, ADR-Gefahrgut oder tierischen Nebenprodukten CAT.3 eingesetzt

Wo wird Kühltransport eingesetzt?

Viele Waren müssen vom Moment der Produktion bis zum Eintreffen in den Verkaufsregalen oder in den Händen des Kunden bei einer möglichst konstanten und spezifischen Temperatur gelagert werden.
Der Kühltransport wird mit einer speziellen Art von Sattelaufliegern durchgeführt, die allgemein als Kühlschränke bekannt sind. Kühlauflieger spielen sicherlich die wichtigste Rolle beim Transport von Lebensmitteln, insbesondere von Frischprodukten. Das internationale ATP-Abkommen definiert die Höchsttemperaturen für bestimmte Arten von Lebensmitteln.

Welche Produkte werden temperaturgeführt transportiert?

Lebensmittel sind die am häufigsten gekühlt transportierten Güter mit Kühlaufliegern, genauer gesagt verderbliche Lebensmittel. Diese Produkte müssen in kürzester Zeit geliefert werden, z.B. bis zu 48 Stunden, oder müssen ordnungsgemäß gekühlt, gefroren oder erhitzt werden. Beim internationalen Transport ist der grundlegende Rechtsakt zur Regelung des Lebensmitteltransports das ATP-Übereinkommen.

Zu den Gütern, die gekühlt transportiert werden müssen, gehören:

  • Lebensmittel tierischen und pflanzlichen Ursprungs (Fleisch, Fisch, Meeresfrüchte)
  • Süßwaren;
  • pharmazeutische Zwischenprodukte;
  • Fleischwaren und Halbfabrikate;
  • landwirtschaftliche Maßnahmen;
  • Pflanzen und Pilze;
  • Kosmetika;
  • Gefahrgut;
  • Schnittblumen;
  • Medikamente;
  • Eiscreme
  • Getränke,
    Und
  • Tierische Nebenprodukte CAT.3
  • Abfall

Bitte beachten Sie, dass Produkte, die schädlich miteinander reagieren können, nicht transportiert werden dürfen.